Fyld Danmarks kirker

Skal vi alle sammen i kirke? Det er vel tilstrækkeligt, at kirken er fyldt til juleaften, til barnedåb, konfirmation, bryllup og ved begravelser eller? Tja… I Det Nye Testamente hører vi om fulde kar, fulde kurve og fulde lagre. Og lignelsen om det store festmåltid fortæller, at husets herre befaler, at hans hus skal være fyldt. Men er det sandt? Er Gud Herren ikke tilfreds med halvtomme huse?

Ideen om at fylde landets kirker én helt almindelig søndag engang om året kommer fra Vestlolland. Den sidste søndag i september har initiativtagerne fra Lolland en drøm om at fylde landets kirkerum til bristepunktet. For der sker jo noget særligt, når kirkerummet er fyldt med sognets børn – jeg tænker, at mange kender den gode fornemmelse af fællesskab fra juleaften. Når man sidder dér tæt pakket og synger med på ”Det kimer nu til julefest”, mens man glæder sig til synet af det smukt pyntede juletræ og den gode smag af julemad, så føler man sig tryg og godt tilpas. Drømmen fra Vestlolland har spredt sig udover det ganske land. Drømmen er også fløjet til vore tre smukke kirker: Hersom Kirke, Vester Bjerregrav Kirke og Klejtrup Kirke. En fyldt kirke til en næsten almindelig gudstjeneste; kan det også ske her hos os?

I år falder Fyld Danmarks Kirker sammen med vore kirkers høstgudstjenester. Alle har vi vel meget at sige tak for. Skønt man måske ikke selv dyrker kornet på markerne, nyder vi alle godt af det smukke syn af vajende kornmarker klædt i gyldent. Alle lever vi af bagerens eller vore egne hjemmebagte velsmagende brød, og de fleste elsker at sætte tænderne i havens rødmende efterårsæbler. Det er også essentielt at sige tak for al den varme og godhed, man møder på livets forunderlige vej.

I hverdagen er der nok at ting, man kan bekymre sig og være urolig for. Går man lyse dage i møde? Bliver man ramt af sygdom eller arbejdsløshed? Man kan gøre sig mange bekymringer, og disse kan farve en hel dag sort. I Lukasevangeliet kap. 10,38-42 siger Jesus Kristus til Martha: ”Martha, Martha! Du gør dig bekymringer og er urolig for mange ting”.  De fleste genkender nok lidt Martha fra sig selv.  Man kan nemt komme til at fylde sin dag med bekymringer. Kan man overhovedet nå alt det, man skylder at nå? Har man tid nok tilbage? Og har man eksempelvis tid til at gå i kirke, søndag den 25. september til Fyld Danmarks Kirker kombineret med høstgudstjeneste? Har man tid til at sige tak?

En af de smukkeste blomster i verden, solsikken, hedder på fransk ”Tournesol”. Navnet betyder ”dreje mod solen”. Solsikken vender altid sit smukke blomsterhoved mod solen, mod det lyse håb og den nye dags muligheder. Solsikken vælger som Marie i Lukasevangeliet kap. 10, 38-42 den gode del.

Og et er vist. Det er godt at være mange til Fyld Danmarks Kirker til høstgudstjeneste. Har du tid at komme i din lokale sognekirke søndag den 26. september? Tag gerne hele gaden, venner, bekendte og familie under armen. Alle som bor i sognene er hermed inviteret til en næsten almindelig gudstjeneste. Den gudstjeneste, som bærer kirken året rundt. Mon der vil være plads til alle? Kom selv og se efter!